تاریخچه ی ورمی کمپوست
تاریخ استفاده از ورمی کمپوست به قبل ازمیلاد مسیح باز میگرددوبیش تردرروم باستان
مورداستفاده
قرارگرفته وهمچنین شخصی به نام مارکوس کاتوازورمی کمپوست در2000سال قبل
بهره گرفته
ارسطو در نوشته های خود ازکرم های خاکی به عنوان اندام های گوارشی زمین یاد
کرده .
همچنین ملکه کلوپاترا درمصر باستان قوانینی دررابطه ی محافظت از کرم های خاکی
وضع نموده بود
تاازانهدام آنها در مزارع جلوگیری کند.
چالز داروین دانشمند بریتانیایی نیز به مدت 35سال درمورد این جانوران مطالعه داشته در
مطالعات
خودمشاهده کرده دسته ای ازکرم های خاکی تایک برابر وزن خود ضایعات مصرف
میکنند.
ازاوایل دهه 90 میلادی مزارع تولید وپرورش کرم خاکی در اروپا گسترش یافت.
درتاریخ معاصر مطالعات وسیعی درمورد ورمی کمپوست وکرم های خاکی انجام گرفته
وامروزه
کود ارگانیک ورمی کمپوست را به عنوان بهترین کود بیولوژیکی دنیا میشناسند و بهترین
جایگزین
برای سایر کودها میباشد.وامروزه در سرتاسر دنیا استفاده از کودهای شیمیایی را
کاهش داده و از
ورمی کمپوست برای تولید محصولی سالم وبا کیفیت بهره میگیرند.
ورمی کمپوست درایران
درسال 1374شرکت ملارد شیراز کشور کاناداکرم آیزنیا فوتیدا(eisenia foetida)
راواردکشورنمودولی به جهت شبه دولتی بودن این شرکت که وابسته به سازمان تامین
اجتماعی بود
وقوانین دست وپاگیردر زمینه ی گسترش وتولید توفیقی حاصل نگردیدتااینکه در سال 1382بخش
خصوصی ازکشورارمنستان اقدام به وارد کردن همین گونه کرم کرد وسرآغازشکوفایی ورمی
کمپوست در ایرن بود امروزه درایران کارگاهای فراوانی در زمینه ی تولید ورمی کمپوست و
پرورش کرم آیزنیا وجود دارد اما متاسفانه حمایت سازمان های دولتی ازجمله جهاد کشاورزی در
زمینه ی ترویج وآموزش وحمایت مالی ضعیف است.وبرخی از کارگاه ها در زمینه ی فروش
مشکل دارند .ورمی کمپوست میتواند با حمایت سازمان های دولتی روح تازه ای به کشاورزی
پایدارایران ببخشد.استفاده ازورمی کمپوست دراکثرکشورهای جهانی به عنوان تنها راه ممکن برای
تولید محصولات کشاورزی سالم وارگانیک شناخته شده ودامنه ی استفاده از آن روز به روز گسترده
ترمیشود.کشور ماهم دارای پتانسیل های برای تولید محصولات ارگانیک می باشد که با بهره گیری
ازپتانسیل های موجود وبرنامه ریزی وترویج وآموزش استفاده از ورمی کمپوست، ایران درتولید
محصولات ارگانیک جایگاه خوبی را در سطح جهانی کسب خواهد کرد.
ورمی کمپوست چیست؟
ورمی کمپوست:ورمworm (کرم) کمپوست compost (کودآلی) به معنای نوعی کود آلی که
از فعالیت گونه ی از کرم های خاکی حاصل میگردد. ورمی کمپوست فرایند نیمه هوازی است
که توسط گونه ی خاصی ازکرم ها خاکی(آیزنیا Eisenia)وقارچ ها ،باکتری هاواکتینومیست ها
انجام میشود .دراین فرایند ابتدا مواد آلی ومعدنی توسط کرم وارد دهان میشود سپس درحلق کرم
به وسیله ی غده ی بزاقی مرطوب میشودوبا حرکات ماهیچه ی وارد مری،در مری سه جفت
غده آهکی وجود دارند که در صورت اسیدی بودن غذا بلعیده شده ،باترشح کربنات کلسیم آن ها
را خنثی ودر چینه دان ذخیره می نماید غذای ذخیره شده درسنگدان به وسیله ی شن های موجود
خرد گشته ودرطول لوله ی گوارشی (معده)باترشح آنزیم های پپسین وتریپسین جهت هضم مواد
پروتئینی،لیپاز جهت هضم چربی ها،سلولاز جهت هضم سلولز،وآمیلاز جهت هضم نشاسته فرایند
جذب صورت می گیرد سپس درروده مواد موردنیاز جذب ومواد غیرقابل هضم به همراه هورمون
های رشدو صمغ های هیومک به صورت دانه های قهوای رنگ سوخته دفع می گردد.این دانه های
قهوای رنگ ورمی کمپوست میباشد. ورمی کمپوست از لحاط کیفی ماده ی آلی تنظیم شده، سرشار
از ماده هومیک و عناصر غذایی به شکل قابل جذب برای گیاه، دارای انواع ویتامینها، هورمونهای
محرک رشد گیاه و آنزیمهای مختلف است.
مزایا ومشخصه های ورمی کمپوست
1-سبک وبی بو 2-خالی ازعلف های هرز 3-دارای میکروارگانیسمهای هوازی مفیدمانند آز تو
باکتریها
4-بالا بودن میزان عناصراصلی غذایی درمقایسه باسایر کودهای آلی
5-دارابودن عناصرمیکرو مانندآهن "روی"مس ومنگنز
6-دارابودن مواد محرکه ی رشد گیاهی نظیر ویتامین ها به ویژه ویتامین ب
12
7-قابلیت بالای نگهداری آب ومواد غذایی به دلیل داشتن حالت اسفنجی وکم کردن دوره ی آب دهی
محصول به همین دلیل
8-فراوری آسان تر وسریع تر ازبیوکمپوست
9-عاری ازباکتریهای غیرهوازی "قارچ هاومیکروارگانیسمهای پاتوژن
10-اصلاح کننده ی خصوصیات فیزیکی"شیمیایی وبیولوژیکی خاک
11-سرشاراز کوکون ولارو کرم ها میباشد
12-ظرفیت تبادل یونی بالا
13-یک غذایی کامل ومتعادل .که بالارفتن ظرفیت کود دهی به محصول برعکس سایر کودهای آلی
وشیمیایی هیچ زیانی ندارد
14-رنگ"طعم"بو وکیفیت گل هاوسبزیجات ومیوهارابهبودمی بخشد
15-مواد بیوشیمیایی آن مقاومت گیاهان ودرختان رابه بیماری ها افزایش میدهد
17-افزایش مقاومت به استرس های وتنش های محیطی
18-ارتقاءمقاومت در برابرپاتوژن ها وعوامل بیماری زایی خاک
19-کاهش ونهایتا حذف مصرف کودهای شیمیایی ومواد محرکه ی رشد خارجی
20-افزایش نسبت جوانه های رویشی به زایشی
21-تشدیدریشه زایی
22-افزایش زمان انبارداری محصولات جمع آوری شده باحفظ کیفیت
23- هوادهی خاک بهتر با ایجاد خلل و فرج و ایجاد پوکی در خاکهای متراکم
24-کاهش فرسایش خاک
25-phتنظیم شده
26-- عاری بودن از هر نوع مواد زائد جامد
27- انطباق کامل با الزامات قوانین و مقررات محیط زیست
28-- فاقد تخم ولارو حشرات مضر ونماتدهای مضر خاکزی است لذا گیاه بدون مشکل آفات رشد
مطلوب می نماید
29- دارای خاصیت ضد عفونی خاک در مقابل امراض قارچی و باکتریایی گیاهان است لذا گیاهان
دچار گندیدگی وپژمردگی نمی شود
30- دارای خاصیت دور کنندگی حشرات مضر خصوصا انواع حشرات مکنده در محیطهای حساس
مانند گلخانه ها است
31-- مصرف آن بسیار ساده بوده ونیاز به ابزار خاص ندارد
32-دارای تمام مواد غذایی مورد نیاز گیاه است
33-میزان مواد ارگانیک خاک را افزایش میدهد
34-در برابر آب شویی مقاومت بالایی دارد
35-مواد غذایی را بطورپیوسته در طول مدت زمان آزاد می کند
36-اثرات دراز مدت وتدریجی باعث میشوداستفادکننده در شرایط بد جوی نگران عدم دسترسی گیاه
به مواد غذایی نباشد وبخشی ازآن برای سال های بعد در خاک ذخیره شود
37-کیفیت بسیار بالا وغنی بودن محصول نهایی ازحیث عناصر غذایی وشکل ظاهری
38-درمحصول ظاهری بلندتر،افزایش ریشه،افزایش کلروفیل، رشدی سریع تر وتاثیر مستقیم
درخواص فیزیکی وشیمیایی ورشد نمو گیاه
39-جلوگیری از رشد بی رویه ومنفی محصول به دلیل وجودعملکرد بیولوژیکی ومواد دفع کننده ی
قارچی
40-جلوگیری از چسبندگی وبه هم فشردگی ریشه ی گیاهان
41-حفظ وافزایش ثبات وپایداری خاک دانه ها
42-افزایش مقاومت سلولزی وراندمان محصول
43- افزایش دوام گلهای شاخه بریده و تداوم گلدهی گونههای مختلف
44- عملیات شخم را آسانتر میکند حالت چسبندگی خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک در مقابل
ماشین آلات کشاورزی میکاهد و عملیات زراعی با خاک با انرژی کمتری انجام میگیرد
45-وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک های سنگین و رسی
بسیار مناسب و مفید است
46-- یکدست بودن محصول
47-افزایش نسبت اسانسها و مواد موثر در گیاهان دارویی
48- دارای نسبت کربن به نیتروژن مناسب تری نسبت به سایر کودهای سبز است که
در نتیجه شرایط
جذب عناصر مغذی را برای گیاه سهل تر می کند
49- در ترکیبات ورمیکمپوست چربی وجود دارد. این عامل باعث میشود که ورمیکمپوست به یک
کود غنی تبدیل شود این در حالی است که سایر کودها این ویژگی را ندارند احتیاجات متابولیکی گیاه را به خوبی
برآورده می نماید
.
50- ورمیکمپوست به حل شدن مواد معدنی در خاک کمک میکندو باعث ایجاد یک تعادل میان
نسبت مواد معدنی به مواد مغذی میشود.
51-) دارای مواد تحریک کننده (هورمون) رشد همچون اکسین و سایتوکنین
52- دارای حداقل مواد سمیو سنگین همچون جیوه ، کادمیوم و سرب است که در کشتهای گلخانه ای
بسیار حایظ اهمیت است
53-ماندگاری و کارآیی کود ورمیکمپوست در بهبود بافت خاک تا ۳ برابر سایر کودهای آلی میباشد
یعنی اگر برای کشت محصولات کشاورزی نیاز به کود دهی هر ساله باشد میتوان این امر را با
استفاده از ورمیکمپوست تا ۳ سال یکبار کاهش داد
54- شکل مناسب و زیبای ورمیکمپوست این کود را حتی برای فعالیتهای خانگی مناسب کرده است
55- ذرات هوموس ترکیبات ازت کربن اسید فولیک حاصل از کمپوست دارای خاصیت جذب کنندگی
شدید میباشد که عناصر غذایی را به خود جلب نموده و به آسانی در اختیار گیاهان قرار میدهد
56-حاوی آنزیمهایی چون پروتئاز ,آمیلاز ,لیپاز, سلولاز و کتیناز می باشد.که در تجزیه مواد آلی
خاک و در نتیجه در دسترس قرار دادن مواد مغذی مورد لزوم ریشه گیاه نقش موثری را دارا می باشد
57-
هدف ازتولید ورمی کمپوست
1-کاهش اثرات نامطلوب زباله ها
2-جلوگیری ازآلودگی محیط زیست
3-اشتغال زایی
4-صرفه اقتصادی،توسعه ی اقتصادی
5-حفظ توان تولیدی دردرازمدت
6-پایداری منابع خاک
7-تولیدمحصولات غذایی سالم وباکیفیت
8-مبارزه بامعایب کودهای شیمیایی وهزینه ی بالای آن ها
9-تامین وتضمین سلامت جسمی
10-گامی موثردردستیابی به توسعه پایدار
11-هزینه ی کم جهت احرا
12-توانایی کامل تولید درداخل کشور
13-بهره برداری زود سریع
14-ارزش افزوده بالا
15-...
عناصر موجود در ورمی کمپوست
عناصر موجود در ورمی کمپوست و عناصر مورد نیاز گیاهان;
عناصر برای گیاهان به چهار دسته تقسیم می شوند :
۱: عناصر ضروری : به عناصری گویند که وجود انان در خاک به میزان لازم برای رشد گیاه
ضروری و لازم می باشند . شامل
:fe zn cu mn b mo cl ni c h o n p k mg ca s
عدم وجود هر یک از این عناصر در محیط کشت گیاه ، رشد را با اختلال روبرو می کند .
۲ : عناصر مفید : به عناصری گویند که وجود انان در خاک برای گیاه ضروری و لازم نیستند ، ولی
در صورت
وجود کمک بسزایی در بهبود رشد گیاه خواهند داشت . شامل :
na co ni si
3 : عناصر اتفاقی : هشتاد عنصر در ترکیب گیاهان موجودند که به انان نیازی نیست ولی اگر در
محیط ریشه باشند گیاه انان را جذب میکند .
۴ : عناصر
سمی : حضورشان حتی به اندازه اندک برای
گیاه مضر است مانند :
pb cd
عناصر غذایی پر مصرف ( ماکرو المانها ) : این گروه از عناصر به میزان زیاد توسط گیاهان مورد
استفاده قرار می گیرند . نظیر : پتاسیم فسفر ازت گوگرد منیزیم کلسیم .
عناصر غذایی کم مصرف ( میکرو المان ها ) : این گروه از عناصر به میزان کم مورد استفاده قرار
می گیرند اما همان میزان کم لازم و ضروری است . نظیر : اهن منگنز مس .
خواص و تاثیر وجود یا کمبود عناصر :
-فسفر : انتقال انرژی جهت رشد گیاه و افزایش رشد رویشی ( زود رسی محصول ) .
کمبودش باعث تضعیف گیاه و ارغوانی شدن برگ ها می شود .
- پتاسیم : افزایش مقاومت گیاه در برابر افات وبیماری ها مانند باز و بسته شدن روزنه ها در برابر
تنش .
کمبودش باعث نوک سوختگی برگ ها می شود .
-کلسیم : افزایش سلامت محصول از لحاظ ظاهری .
کمبودش باعث رنگ سبز برگ های جوان مایل به زرد شده و چروکیده و باز نمی شوند ضمنا در کنار
برگ ها پیچیدگی مشاهده می شود . در گوجه فرنگی گلگاه دچار سوختگی می شود .
-گوگرد : درساختمان برخی از اسیدهای امینه و در تشکیل کلروفیل برگ ها نقش دارد .
کمبودش باعث رگبرگ ها زرد شده ولی بقیه برگ سبز می ماند .
-منیزیم : در مرکز مولکول های کلروفیل وبه صورت پکتات منیزیم در ساختمان دیواره سلول وجود
دارد .
کمبودش باعث در برگ های مسن فواصل بین رگبرگ ها زرد میشود و رگ برگ ها سبز باقی می مانند .
-اهن و منگنز : منگنز در بعضی از سیستم های انزیمی و برای تولید پروتیین دخالت دارد . اهن در
ساختمان بعضی انزیم ها و مواد رنگی دخالت دارد . اهن در فتوسنتز و تنفس گیاه نقش دارد .
کمبودشان باعث رگبرگ ها سبز مانده اما فواصل بین انها زرد میشوند .
-روی : درسیستم انزیمی و اکسین و پروتیین و در عمل تنفس نقش دارد .
کمبودش باعث باریک و ضعیف شدن برگ که گاهی لکه هایی بر روی برگ مشاهده می شود .
-مس : وظیفه مس در ساختمان انزیم هاست .
کمبودش باعث سبز ماندن رگبرگ ها و زرد شدن فواصل رگبرگ ها می باشد .
-بر : برای تقسیم سلولی و جوانه زدن دانه گرده و انتقال بعضی هورمون ها و حرکت قند می باشد .
کمبودش باعث غنچه ها رشد نکرده و در نتیجه برگ ها کوچک و ضعیف می مانند .
مواد قابل کمپوست
111-فضولات حیوانی (گاوی،گوسفندی،اسب،خرگوش و...)2-ضایعات کشاورزی(کاه وکلوش و
باگاس...)3-تفاله ی میوه ها 4-تفاله ی چای 5-برگ درختان 6-ضایعا ت سبزیجات 7-زباله های
شهری 8-کمپوست قارچ9-ضایعات صیفی جات10-میوه های گندیده11-کاغذ وروزنامه های باطله
12-زباله های شهری
کرمهای خاکی می توانند از تمام انواع زباله های غذایی،زباله های حیاط و باغچه و کاغذ
و مقوا
تغذیه نمایند زباله های باغچه ای مانند برگها،علفهای کوتاه شده،شاخ و برگهای کوچک،
زائدهای
گیاهی غیر چوبی میباشندخاکسترچوب نیز به عنوان منبع آهک محسوب می شود که
باید به میزان
کمی مورد استفاده قرار بگیرند.
مدفوع اسب باید خوب فراوری شودزیرا حاویه یک سری ویروس است که برای انسان
مهلک و
کشنده است.
همچنین می توان از زباله های کشاورزی که پس از برداشت محصول و خرمن کوبی به
دست می آید
برای تولیدورمی کمپوست استفاده کرد
، این زباله ها شامل شاخه ها، برگها، سبوس ( بجز شلتوک)، پوست، زباله های
سبزیجات، خرده
برگها، زباله های فرآوری صنایع غذایی و تفاله نیشکر می باشند
زباله های جنگلی: این زباله ها تولیدات گیاهی از قبیل تراشه های چوب، خاک اره و
خمیر کاغذ را
شامل می شود
. روزنامه ها و کاغذهای باطله معمولی نیز قابل تیدبل به کمپوست می باشند اما به دلیل اینکه میزان
نیتروژن در آنها کم است، سرعت تجزیه پائین می آید و در صورت استفاده، از کاغذ نباید وزن آنها
بیش از ده درصد کل وزن مواد موجود در مخزن ورمی کمپوست باشد
موادغیر قابل کمپوست
فلزات ،فویل ،پلاستیک ،موادشیمیایی،روغن ها،حلال ها،حشرکش ها،صابون،رنگ،
انواع مرکبات (پرتقال،لیمو،لیموترش،)،پیاز،بوته سیر،غذاهای بسیار گرم وپرچاشنی
غذاهای بامیزان اسیدیته بالا،گیاهان سمی مثل خرزهره،گیاهانی که به وسیله ی آفت
کش های وعلف کش های تیما رشده اند.
گوشت ،مدفوع سگ وگربه،چربی،استخوان،محصولات لبنی،نفت ومشتقاتش
.کاغذ هایی که روی آنها با جوهر های رنگی نوشته شده باشد برای کرم ها مناسب نیست چون گاهی اوقات در
جوهر ها فلزاتی بکار میرود که برای کرم ها سمی و کشنده است.
رفتار تغذیه ی کرم ها
کرم های خاکی از تمامی مواد آلی گیاهی تغذیه می نمایند این بدان معنی است که آنها قادر به هضم و استفاده از
موادی مانند فلزات، شیشه، پلاستیک و جسد جانداران نمی باشد.
یکی از اعمال مهم کرم ها این است که به طور غریزی باکتریهای غیرهوازی و قارچ ها را که حضور آنها نامطلوب
است، می خورند و مانع از تکثیر آنها در محیط می شوند. هچنین از بذر علف های هرز نیز تغذیه می کنند. آنها مواد
آلی را به صورت ذرات خیلی ریز خرد کرده، فعالیت میکروبهای مفید را به سبب افزایش سطح مواد دفعی بالا می
برند. اطراف این مواد به هنگام دفع از بدن کرم، غشایی فراهم می گردد که به معدنی شدن و آزاد سازی تدریجی مواد
غذایی ورمی کمپوست حاصل کمک می کند.
دانشمندان کشف کرده اند باکتریهایی که توسط کرم های خاکی پرورش می یابند، از دسته ازتوباکترها هستند و ازت را
تثبیت و فسفر را برای گیاه قابل دسترس می سازند.
آنها همچنین می توانند انواع ویتامین ها و هورمون های گیاهی را تولید کنند که به همراه فضولات آنها دفع می شود.
ورمی کمپوست که در واقع همان دفعی کرم خاکی است، از نظر کیفیت، معادل بهترین هموس خاک است. کیفیت ورمی
کمپوست کاملا به نوع غذا یا زباله ای که کرمها تغذیه کرده اند بستگی دارد. ورمی کمپوست ها اگرچه اندک تفاوتی با
هم دارند، اما در تجزیه همگی آنها مقادیر زیادی کلسیم، پتاسیم، سدیم و اسیدفسفریک محلول دیده می شود
مقایسه ی ورمی کمپوست با کودهای حیوانی
1
.کود ورمی سبک و فاقد بو است و به علت متراکم بودن وزن کمتری داشته و همین امر باعث کاهش هزینه حمل
و نقل میگردد.اما کود های حیوانی بوی نامطبوع دارند
2.در کود ورمی کمپوست به علت گذراندن مرحله کمپوستینگ تخم انگل و تخم علف های هرز ازبین
میرود ولی در صورت استفاده از کود دامی خام تخم علف های هرز بسیار مشکل ساز خواهند شد
3-در ورمی
کمپوستph(اسیدی قلیایی)وec(میزان شوری)تنظیم بوده ولی در کودهای حیوانی
ph
وec تنظیم نیست وشوری بیش ازحد دارند
4-درورمی کمپوست میزان عناصر برحسب میلیگرم بر کیلو گرم از کودهای حیوانی بیشتراست
عناصری مانند(فسفرp،پتاسیمk،کلسیمca،آهنfe،رویzn؛منگنزmnومسcu)
5-میزان عناصراز نظر تعداددرورمی کمپوست بیش تر ازکودهای حیوانی است
6-نگهداری آب در ورمی کمپوست به دلیل خاصیت اسفنجی بیش تر از کودهای حیوانی است
7-تعدادریزموجودات بیماری زای گیاهی (pathogenic microganisms)در ورمی کمپوست بسیار
کم تر از کودهای حیوانی میباشد
8-در ورمی کمپوست به دلیل فعالیت کرم ها نیتروژن بسیار سریع معدنی میشود امادر کودهای
حیوانی این عمل درپوسیده شدن انجام میگیردوبسیار کند است.
مقایسه ورمی کمپوست با کودهای شیمیایی
1-در امر تغذیه 2 نکته حائز اهمیت است یکی کمیت و دیگری کیفیت ماده غذایی که پارامتر کیفیت از نظر سلامت و
بهداشت فردی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.در صورتیکه در چرخه غذایی انسان مواد غذایی گیاهی آلوده به
مواد شیمیایی باشند علاوه بر آلودگی منابع گیاهی به علت مصرف دامها از گیاهان این آلودگی به انسان نیز منتقل
میگردد.در سالهای اخیر به علت مصرف بی رویه کود های شیمیایی آمار بیماریهایی چون سرطان که طبق اعلام
رسمی خبرگزاری فارس عامل یک سوم سرطانهای کشور شناخته شده اند به طرز چشمگیری افزایش یافته است
کود ورمی کمپوست کودی سالم ،باکیفیت،و هیچگونه عامل بیماری درآن وجود ندار
.
1112-استفاده از کودهای شیمیایی به علت اینکه قابلیت نگهداری آب کمی دارند باعث خشک شدن زمین میشوند در حالی
که کودهای ورمی کمپوست به علت متخلخل بودن دارای قابلیت بالایی برای نگهداری آب هستند که همین امر میزان
نیاز به آبیاری زمین را کاهش میدهد
.
3-مهمترین ویژگی کود ورمی ارگانیک بودن آن است که قیمت محصول کشاورزی ارگانیک در سطح جهانی، بین 2 تا
5 برابر قیمت محصول کشاورزی عادی است.
4. استفاده کودورمی کمپوست، کیفیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی عملاً حدود 50 درصد و کمیت
(تعداد در واحد سطح) آنها را نیز چیزی در حدود 20 تا 70 درصد افزایش می دهد. و به علاوه مشکلات مربوط به
باقی ماندن کود شیمیایی در مواد غذایی را ندارد. با توجه به تولید حدود 100 میلیون تن تولیدات کشاورزی در سال
1386، معادل 20 میلیون تن افزایش محصول بدون هزینه در پی خواهد داشت
.
5- ورمی کمپوست دارای تمام مواد غذایی مورد نیاز گیاه میباشد ولی کودهای شیمیایی غالبا تک عنصری بوده لذا مواد موجود
در آن انتخابی بوده و در نتیجه بدلیل فقدان برخی از عناصر به کمبودهائی نیز منجر میشوند.
6- ورمی کمپوست غذای مورد نیاز موجودات خاک را تامین میکند.اما کودهای شیمیایی حیات موجودات خاک را مختل میکنند.
7—ورمی کمپوست در برابر آبشویی مقاومت بالایی داردولی کودهای شیمیایی به راحتی آبشویی میشوند
8- ورمی کمپوست مواد غذایی را بطور پیوسته در طول مدت زمان آزاد میکندامادرکودهای شیمیایی گیاه زمان بسیار اندکی
برای بهرهبرداری از آن را دارد.
9- درورمی کمپوست اثرات دراز مدت و تدریجی باعث میشود استفاده کننده در شرایط بد جوی نگران عدم دسترسی گیاه به
موادمغذی نباشد و بخشی از آن برای سال بعد در خاک ذخیره شود امادرکودهای شیمیایی بدلیل وجود اثرات کوتاه مدت نه تنها
کمکی به جبران کمبودهای خاک در داراز مدت و سالهای آتی نخواهد داشت بلکه بعضا به دلیل برخی مسائل جوی از جمله
بارشهای پیشبینی نشده و تصعید و غیره …… در همان سال هم مورد استفاده گیاه قرار نمیگیرد و این یعنی ضرر اقتصادی
برای کشاورز و دولت که برای کودها یارانه میدهد
10-- کیفیت بسیار بالا و غنی بودن محصول نهایی از حیث عناصر غذایی و شکل ظاهری بااستفاده ازورمی کمپوست
امادرکودهای شیمیایی سالم نبودن و بیکیفیت بودن محصول نهایی بدلیل کمبود عناصر غذایی و بالا بودن حد مجاز مواد
شیمیایی وعناصر مضر و فلزات سنگین یکی دیگر ازمعایب است
11- ورمی کمپوست میزان مواد ارگانیکی خاک را افزایش میدهد ولی کودهای شیمیایی موجب تغییر بافت خاک می شوند
12- درورمی کمپوست phتنظیم شده است اماکودهای شیمیایی تغییر PH خاک به سمت قلیایی را موجب شده در نتیجه
شرایط جذب را منفی می کنند.
13-درورمی کمپوست EC(میزان شوری)تنظیم شده است اماکودهای شیمیایی موجب بالا بردن EC آب آبیاری شده شور
کردن آب و خاک را در پی خواهند داشت
نحوه ومیزان مصرف ورمی کمپوست
نحوه ی مصرف در درختان به صورت شیاری وچالکود
چالکود:در زیرسایه انداز درخت در چهارگوشه چهار چاله میکنی تا به ریشه ی درخت می رسی کود
به مقدار تعیین شده می ریزی وچاله را پرمی کنی.
شیاری :درزیر سایه اندازدرخت به دور درخت شیاری دایره یبا عرض 20الی 40 سانتی متر تاریشه
ی درخت می کنی ومقدار تعین شده را میریزی وچاله را پرمی کنی .شیاری بهتر ین روش جهت
جوابگوی سریع و...است.
|
نشا کاری هرنشا |
100گرم |
محصول |
تن درهکتار |
گندم ؛جو |
6الی 8 |
سیب زمینی ،ذرت |
4الی 9 |
برنج |
8الی 10 |
آفتابگردان ،ز عفران |
6 |
سویا |
5 |
یونجه |
9 |
زراعت |
5 |
گلهای زینتی 1الی1.5کیلوگرمبرای هربوته -- --گلهای آپارتمانی 1کیلوگرم برای هر گل
سبزی کاری وصیفی کاری 5تن در هکتارمخلوط باخاک سطحی 10الی 15 سانتی متری
فضای سبز4الی 8کیلوگرم در متر مربع
باغچه های خانگی2 : تا ۳ کیلو گرم کود ورمی کمپوست در هرمتر مربع ( بصورت مخلوط با خاک سطحی )
گلهایی که به صورت زهکش آبیاری می گردند مانند بنفشه آفریقایی :
۲ تا ۳ قاشق کود ورمی کمپوست را در یک لیوان آب مخلوط و بعد ۲۴ ساعت، مایع بدست آمده را که ورمی تی(Vermi Tea) نام دارد را در ظرف زیر گلدان ریخته و گلدان را درون آن قرار دهید.
گیاهان گلدانی
برای گیاهان گلدانی دو روش وجود دارد.روش اول این است که شما هنگام تعویض گلدان معادل 10 تا 20 درصد حجم گلدان جدید
را ورمی کمپوست و بقیه را از خاک پر میکنید سپس مخلوط کرده و کیاه را می کارید.
روش دوم زمانی است که شما قصد ندارید گلدان را تعویض نمایید.با این وجود حدود 3 تا 5 سانتی متر از خاک رویی گلدان را
بسته به حجم آن بردارید.مواظب باشید به ریشه گیاه صدمه نزنید و در صورت مشاهده ریشه دیگر خاک را برندارید.حال ورمی
کمپوست را جایگزین کرده و با خاک سطحی مخلوط کنید.
مقدار مصرف ورمی کمپوست در کشت قارچ
در پرورش انواع قارچها می توان ورمی کمپوست را به اندازه مورد نیاز بعنوان خاک پوشش و خاک زیر کشت مورد
استفاده قرار داد.
جهت تهیه کرم وکود ومشاوره با شماره ی زیر تماس بگیرید
علی قادری کنده سوره
09186082289
راه اندازی فارم نهم ژیانی سه وز در روستای خیدر سقز به مدیریت محمد منصوری
تولید 20 تنی کود گاوی گوسفندی