انواع جلبک، کرم، دافنس، روتیفر، آرتمیا و گاماروس به عنوان غذای زنده مورد استفاده زیادی در تغذیه
آبزیان دارند، ولی مهمترین غذای زنده مصرفی، کرمخاکی مخصوصاً از نوع کرمخاکی ایزینیا فوتیدا
کالیفرنیا می باشد که درصد پروتئین آن معمولا تا ۷۰درصد وزن ماده خشک کرمها را نیز تشکیل میدهد بیش از سایر گونههاست .
از ویژگیهای کرمخاکی خشک شده ضریب تبدیل بالای آن است بشکلی که مصرف هر یک کیلو از آن مساوی با تولید800 گرم عضله خالص در ماهیان زینتی و غیر زینتی می باشد.
کرمخاکی پروتئین قابل جذب فوقالعاده زیادی نسبت به گوشت سفید و قرمز دارد و از طرفی توان بالایی در حفظ ارزش غذایی نسبت به دیگر انواع گوشتها را دارا می باشد که نکته فوق العاده ای است .
کرمخاکی ان هم از نوع ایزینیا فتیدا کالیفرنیا یک منبع حیوانی بسیار مناسب بوده که ترکیب اسید آمینهای آن به همراه قابلیت هضم آسان آن از سوی آبزیان و ماهی ها ، خواهد توانست جیره مناسبی برای تغذیه آبزیان قرار گیرد.
در پرورش ماهی های اکواریومی و نیز ماهی های پرورشی مانند قزل آلا ملاحظه شده است که در نتیجه تغذیه مصنوعی نه تنها مقاومت آنها در برابر بیماری ها بسیار کمترشده بلکه قدرت تولید مثل آنها نیز کاهش چشمگیری مییابد،
همچنین رنگ و شکل ظاهری و مزه گوشت نیز در مقایسه با انواعی که در طبیعت و با تغذیه طبیعی تولید میشوند،کاملامتفاوت و غیر قابل قیاس است .
برخی ماهیها در شرایط آکواریومی و پرورشی در استخرها یا تولید مثل نمیکنند و یا به کندی این کار را انجام میدهند
که علت آن فقر غذایی نامشهود در خصوص تامین برخی اسیدهای آمینه کمیاب است که کرم خاکی از منابع غنی آنها محسوب میشود.
ضمنا این اسیدهای امینه برای افزایش مقاومت نوزادان ماهی ها و پایداری آنها برای عبور از مراحل حساس زندگی نیزلازم و ضروری هستند امروزه در تغذیه مرحله لاروی آبزیان، تمایل به استفاده از غذای زنده روند رو به رشد داشته دانش بشری هنوز قادر به تامین مصنوعی کلیه نیازهای غذایی لارونبوده و پوشش این نیاز با غذای زنده مخصوصا با
استفاده از کرمخاکی ایزینیا فوتیدا کالیفرنیا قطعه قطعه شده و یا درسته (بسته به نوع وشرایط) راه حل مطلوب و مطمئنی است.
استفاده از کرمخاکی به جای کرم سفید می تواند، هزینه تولید ماهی های خاویاری را تا شش برابر کاهش میدهد واین کاهش هزینههای تولید و نیز افزایش کیفیت ماهی های تولیدی در سایر ماهی ها نیز با تفاوتی کم موضوعیت عملی و کاربردی دارد .
میزان چربی نسبتاً کمتر آن در مقایسه با سایر غذاهای زنده در کنار درصد بالای پروتئین آن ، کرمخاکی ایزینیافوتیدا کالیفرنیا را در ردیف غذاهای زنده با ارزش قرار داده است.
کرمخاکی فاقد اسید آمینه ضروری تریپتوفان می باشد. در این صورت اگر کرمخاکی به صورت غذای مکمل درتغذیه موجود استفاده شود، این کمبود با تغذیه از سایر غذاهای فرموله شده جبران می شود و بنابراین مشکل نبودن
تریپتوفان و کمبود احتمالی فنیل آلانین و لیزین، بدین صورت بر طرف خواهد شد .
در مورد اسید چرب ضروری لینولئیک کمبود آن در جیره وجود نداشته و در صورت کمبود احتمالی اسید لینولئیک نیز مانند
اسیدهای آمینه ضروری، این مشکل با تغذیه از غذای گرانول بر طرف می شود .
تحقیقات نشان داده که بچه ماهی های تغذیه شده با کرمخاکی رشد سریع تر و درصد بازماندگی و مقاومت در برابر
استرس نسبت به بچه ماهی هایی که از کرمخاکی تغذیه نکرده بودند نشان دادند.